Poets en opzadelcursus

Poets en opzadelcursus

Regelmatig worden er poets- en zadelcursussen georganiseerd. Voor deze cursus kan iedereen zich inschrijven, zowel kinderen als volwassenen.

De pony’s en paarden worden eerst gepoetst. De borstels die gebruikt worden om de paarden te poetsen worden 1 voor 1 uitgelegd en voor gedaan hoe ze gebruikt moeten worden. Daarna mag natuurlijk iedereen het zelf gaan uitproberen op de pony’s en paarden. Natuurlijk hoort het er ook bij om de hoeven uit te krabben.

Zodra de pony’s en paarden schoon zijn, moeten ze opgezadeld worden. Eerst wordt dit op stal voor gedaan hoe het allemaal moet, en daarnaast een uitgebreide uitleg . Daarna mag iedereen het zelf gaan uitproberen natuurlijk met ondersteuning van de begeleiders.

In de winter hebben de paarden en pony’s ook dekens op. Tijdens de cursus wordt er uitgelegd hoe je de deken af moet doen en natuurlijk hoe je ze weer goed om en vast moet doen. Deze cursus is ook geschikt voor ouders, die hun kinderen graag willen helpen.

Waarom poetsen?
Je borstelt de vacht waardoor je zand, vuil en losse haren wegpoetst. Zo blijven de vacht en de huid van de pony glanzend en gezond. Vooral tijdens de rui (het verharen) is het borstelen extra belangrijk. Met borstelen stimuleer je de bloedsomloop van je pony. Borstelen voelt als een soort massage en je pony geniet er van. Als je je pony poetst, kun je de vacht en de huid controleren. Als je een pony niet goed borstelt kunnen er stukjes blubber of oud zweet blijven zitten waardoor deze door drukken via het zadel en hoofdstel op het lijf van de pony waardoor deze drukkingen – (blaren) kan krijgen en er dus irritatieplekjes ontstaan, een soort schaafwondjes. Dit is natuurlijk heel erg vervelend en pijnlijk voor je paard. Doordat je de pony voor het rijden een poetsbeurt geeft, kun je hem/haar goed controleren op wondjes en beschadigingen. Als je tijdens het poetsen een wondje, beschadiging of verdikking tegenkomt, geef dit dan altijd door aan de instructeur/instructrice.

Wat heb je nodig?Om je pony goed te kunnen verzorgen hebben we de volgende spullen nodig:

  1. Roskam

Hiermee borstel je het vuil en de haren los.Met deze borstel maak je een ronddraaiende beweging. Deze borstel gebruik je alleen voor het lichaam omdat de borstel te hard is voor het hoofd en de benen. De roskam is de enige borstel waarmee je ronddraaiende bewegingen maakt en dus niet met de groeirichting van haren mee hoeft te borstelen. Bij onze manege gebruiken we altijd een rubberen roskam, deze is minder hard dan de ijzeren versie.

  1. Plastic borstel

Hiermee verwijder je het vuil en de overtollige haren die je met de roskam los hebt gemaakt. Met deze borstel poets je alleen het lichaam van het paard, de borstel is te hard voor de benen en het hoofd. Borstel met lange streken met de haarrichting van de pony mee. Begin bij de hals en werk zo het hele lichaam af. Af en toe haren en vuil uit de borstel kloppen

  1. Harde borstel

Hiermee kun je het zand en het vuil van de benen van je paard borstelen. Ook borstel je het hele lichaam met deze borstel. Deze borstel mag je niet op het hoofd gebruiken! Borstel op dezelfde manier als met de plastic borstel. De harde borstel kun je ook gebruiken om de manen en de staart even netjes te maken. Op onze manege mag je de manen en staart niet uitborstelen of uitkammen (als iedereen dat zou doen, houden de manegepony’s geen staart en manen meer over, want het duurt 3 jaar voordat weer een haar is aangegroeid op deze lengte ).

  1. Zachte borstel

Als laatste gebruik je de zachte borstel. De haren gaan weer mooi glanzen. Met de zachte borstel kun je ook het hoofd van je paard schoon borstelen, deze is daar lekker zacht voor. Hierna kan je nog met een schone handdoek het hoofd van het paard af poetsen.

  1. Hoevenkrabber

Hiermee krab je de onderkant van de hoeven van het paard schoon. Er zit zand in van de weide of de rijbanen , tevens kun je soms kleine steentjes vinden die er uit moeten Je krabt altijd naar beneden, dus van je af. De straal van de hoef (De V-vorm) krab je ook met de hoevenkrabber, deze is soms op deze plek meer gevoelig . Hiervoor kun je het borsteltje van de hoevenkrabber dan gebruiken.

Hoeven krabben is altijd erg belangrijk voor en na het rijde, omdat de paarden de hele dag buiten of in de stal staan. Door het lopen kan er allerlei vuiligheid in de hoef gaan zitten zoals steentjes en scherpe stukjes stro. Als je de hoeven niet goed uitkrabt, en dit soort rommel allemaal laat zitten heeft je paard zelfs de kans dat zijn hoef gaat ontsteken, met als gevolg dat hij kreupel gaat lopen en dat willen we natuurlijk niet. Bij het uitkrabben van de hoeven is het gezond houden van de straal een zeer belangrijk punt. Als de straal aanvoelt als een gummetje is deze gezond en heeft de straal naast het schoonborstelen geen verdere verzorging meer nodig. Voelt de straal heel zacht of juist heel hard aan, meldt dit dan even bij de instructeur. Ook als je een wondje ontdekt, moet je dit even melden.

Hoe doe ik dat, hoeven krabben?

Ga aan de linkerkant naast de pony staan met je billen naar het hoofd van de pony Met je heup kun je een beetje tegen de pony aanduwen om

het gewicht te verplaatsen naar zijn andere voorbeen en strijk dan met je hand vanaf de schouder naar beneden met je hand langs het been. Pak het been boven de hoef vast en zeg “voetje “. De meeste pony’s zijn heel braaf en tillen hun voet op. Pak de voet op en krabben maar. Krab nooit naar je toe, maar altijd van je af. De achterhoeven zijn soms iets enger om te doen, maar als je het rustig doet en ook hier met je hand rustig naar beneden strijkt, lukt het echt wel. Pak nooit zo ineens de voet, want als het dier schrikt, kan hij/zij schoppen. Vraag een voetje, til de voet op en stap naar achteren, voor jou dus naar voren, trek de voet nooit naar de zijkant, dan kun je het paard pijn doen. Leg het onderbeen, (de pijp) eventueel op je dijbeen en krab de hoef uit. Ook voor de achterbenen: krab niet naar je toe, maar van je af.

Tot snel bij onze leerzame poets – en opzadelcursus!