Rijlessen:

Les nemen is zeker bij paardrijden Heel Belangrijk. Een paard is een levend wezen met hun eigen gewoontes.
Dus U moet goed weten hoe u met hem om moet gaan, zodat de kans op ongevallen zoveel mogelijk wordt beperkt.
Van 4 tot 70 jaar kan met rijlessen bij ons worden begonnen, mocht u niets van paarden afweten of nog nooit eerder hebben gereden dan beginnen wij altijd met enkele prive lessen van een half uur.

De dag van de eerste les:
Zorg dat je er ongeveer vijftien minuten voor het begin van je les bent. Je gaat je eerst even melden en hoort dan meteen op wie je zal gaan rijden. Soms staat je paard / pony dan al voor je klaar, maar als dat niet zo is, moet je nog rekening houden met de tijd die je nodig hebt om je paard / pony te verzorgen en klaar te maken. Omdat dat helemaal nieuw voor je zal zijn, krijg je daar natuurlijk wel hulp bij! Als je zover bent dat je denkt dat je het zelf kan, is het natuurlijk wel verstandig om het altijd even te laten controleren door je instructeur.
longe
Tijdens de eerste les krijg je vooral veel uitleg, over hoe je je paard mee hoort te nemen, hoe en waar je opstapt en hoe je moet zitten.
De eerste keer hoef je zelf nog niet zoveel te doen en zit je paard aan een longe. Een longe is een lange lijn waar de instructeur je paard aan vast heeft gemaakt. Met zo'n lijn blijf je rondjes om de instructeur heen lopen, zodat die je goed kan helpen. Je leert dan hoe de "Gas en de Rem" werkt op een paard / pony en dit ga je oefenen in stap en draf.
Omdat je paard aan de longe zit, hoef je nog niet op alles tegelijk te letten en kan je wennen aan de bewegingen van je paard.

Voordat u als beginner in een groepsles kunt gaan rijden, heeft u ongeveer 4 à 7 longelessen nodig. U krijgt les op een van onze manegepaarden /Pony's. De dagen en tijden van deze lessen kan in overleg van maandag tot zaterdag na schooltijden voor de kinderen en 's ochtends en 's avonds voor de volwassenen .

Rijkleding, wat doe je als je niet alle spullen hebt?
Het belangrijkste is de veiligheid, daarom moet je altijd zorgen voor een veiligheidscap met keurmerk CE/EN 1384.
cap
Voor de eerste lessen kan je een cap lenen, maar als je in de groepslessen rijdt dan moet je er toch echt een kopen, want een cap is wettelijk verplicht!
Na je cap zijn laarzen het belangrijkste. Heb je nog geen paardrijlaarzen, dan kan je kan ook rubber laarzen gebruiken, of schoenen zonder hak. Trek beslist geen hoge sportschoenen of bergschoenen aan, want daar kan je mee vast komen te zitten in je beugel.
Als laatste je kleding. Wanneer je geen paardrijbroek hebt, kan je een andere broek (een legging bijvoorbeeld) aandoen, zolang hij maar geen dikke naden (zoals bij een spijkerbroek) aan de binnenkant van je been heeft. Naden kunnen enorm gaan schuren. Je bovenkleding mag niet te strak of te wijd zijn, het beste is gewoon een t-shirt of sweater. Als het erg koud is kan je een kort jack of een bodywarmer aantrekken. Laat je jack of bodywarmer tijdens het rijden niet openhangen, want losse flapperende delen kunnen je paard/pony onrustig maken.

Groepsles :
De groepslessen zijn ingedeeld naar niveau en leeftijd. In de lessen zal de instructeur rekening houden met het niveau van de ruiters onderling. In de lessen wordt daar dan extra aandacht aan besteed. Wij geven de kinderen op een duidelijke, consequente en speelse manier les.

Onze manege organiseert wedstrijden van het niveau F1 t/m F12. Er wordt aan de hand van praktijk- en theorie-examens beoordeeld welke vaardigheden en kennis een ruiter beheerst. Naast het diploma-rijden zijn er ook Certificaten Buiten Rijden ontwikkeld. Als een ruiter alle certificaten heeft behaald, is deze in het bezit van het ruiterbewijs. Voor het behalen van het laatste certificaat wordt het ruiterbewijs-examen afgenomen. Heeft u interesse om aan deze wedstrijden deel te nemen, neemt u dan contact met ons op. Wij zullen u vertellen welke procedure er gevolgd dient te worden.

 

 

eXTReMe Tracker