FNRS:

NIEUWS

Startlijst wordt rond gestuurd

Voortaan wordt de startlijst voor de wedstrijden niet meer op de site geplaatst maar wordt naar de deelnemers gee-mailed en in de kantine van Manege Flemming opgehangen.

AGENDA

FNRS wedstrijd op Manege Flemming

prijsuitreiking  

Volg Manege Flemming op facebook. Hier worden de wedstrijden aangekondigd.

secr  

 

 

prijsuitr    

 

UITLEG - FNRS

 
Lidmaatschap Ruiterpaspoort F-proeven
Promotiepunten Diplomarijden en theorie Overzicht punten
Inschrijven Wedstrijdtenue Secretariaat
In en uitvlechten Clubkampioenschap Overige FNRS opleidingen
Vragen    

Lidmaatschap FNRS
Manege Flemming is aangesloten bij de FNRS, de onafhankelijke brancheorganisatie die ruiteropleidingen landelijk coördineert, bewaakt en verder ontwikkeld.  Een goede keuze, want paardrijden bij een FNRS Ruitersportcentrum heeft een aantal aantrekkelijke voordelen. Eén hiervan is het FNRS Ruiterpaspoort.

Met het Ruiterpaspoort:

 • Ben je direct lid van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond ( KNHS ).

De KNHS is de overkoepelende bond van alle paardensporters in Nederland.
Dit lidmaatschap verloopt via de FNRS.

 • Heb je de garantie dat je bij ons veilig leert paardrijden.

Door de maatschappelijke organisaties Stichting Consument en Veiligheid en Stichting Veilige Paardensport ( SVP ) worden de hoogste kwaliteits-en veiligheidseisen gesteld aan onze accommodatie, onze paarden en pony’s en onze instructeurs. De SVP hanteert hiervoor een onafhankelijk veiligheidscertificaat voor hippische bedrijven in Nederland. Alle FNRS Ruitersportcentra moeten in het bezit zijn van dit certificaat.

 • Mag je deelnemen aan de landelijke erkende FNRS Ruiteropleidingen.

Deze zijn speciaal ontwikkeld om je plezierig en verantwoord te leren paardrijden. Op elk niveau worden regelmatig proevendagen georganiseerd op manege Flemming, waarmee bij goed resultaat promotiepunten te verdienen zijn. Alle ontwikkelingen in je ruiterloopbaan en de behaalde resultaten op de proevendagen worden officieel vastgelegd in het ruiterpaspoort.

 • Heb je als manegeruiter een extra ongevallenverzekering

( zie www.fnrs.nl)

 • Profiteer je regelmatig van interessante kortingsacties

( zie www.fnrs.nl )

 • Ontvang je elke kwartaal het hippisch magazine “Paardenleven”

Het ruiterpaspoort is een verplicht document op de FNRS Ruitersportcentra, dus ook op onze manege. De kosten voor het ruiterpaspoort bedragen slechts 14,50 euro per jaar ( het jaar loopt vanaf de ingangsdatum en dus niet van januari tot januari ). Met deze bijdrage ben je verzekerd van een uitstekende landelijk erkende ruiteropleiding in een veilige omgeving, onder begeleiding van deskundige instructeurs.
Door het FNRS lidmaatschap mag Manege Flemming voortaan FNRS opleidingen organiseren. Een van de opleidingen betreffen de FNRS wedstrijden voor manegeruiters. Hieronder volgt meer uitleg over deze “F-proeven”:

Wat zijn F-proeven?
F-proeven zijn speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard/pony op een leuke manier proeven te laten rijden. Bij de F-proeven wordt door de jury vooral gekeken naar de ruiter ( geeft hij / zij de juiste hulpen ) en niet zozeer naar de combinatie ruiter en paard. Dit omdat manegeruiters telkens op verschillende paarden of pony’s rijden en daardoor vaak minder op elkaar ingespeeld zijn. Het maakt dus eigenlijk niet uit op welk paard of pony je meedoet.

Promotiepuntenkinderen
Er zijn in totaal 20 F-proeven ( niveau’s ). Hierdoor zijn de proeven zowel geschikt voor ruiters die nog niet zo lang paardrijden als voor (ver)gevorderde ruiters. De eerste 2 proeven zijn zonder galop ( F1 en F2 ), vanaf niveau F3 komt er ook galop in de proeven voor. Jouw instructeur bepaalt op welk niveau je kunt instromen.  Daarna kun je doorstromen naar een hoger niveau als je voldoende promotiepunten hebt gespaard. Je verdient een promotiepunt als je 210 punten of hoger hebt behaald in een proef. Jouw behaalde promotiepunten worden bijgehouden in jouw ruiterpaspoort. Bij niveau F1 en F2 mag je na 1 promotiepunt doorstromen, vanaf niveau F3 heb je 2 promotiepunten nodig om door te stromen naar een hoger niveau en vanaf niveau F9 t/m F20 heb je 3 promotiepunten nodig om door te mogen stromen. Bij bepaalde proeven moet je naast de promotiepunten ook een theorie examen afleggen voordat je mag doorstromen. Hierover vind je meer onder het volgende kopje.

Diploma rijden en theorie
Bij bepaalde F-proeven kan een diploma worden behaald (F2, F4, F6, F8, F10, F12, F14, F16, F18 en F20 ). Deze diploma’s zijn landelijk erkend. Bij sommige diploma proeven moet een theorie examen worden afgelegd (op dit moment bij de F2, F4, F6 en F10). Dit theorie examen bestaat uit 10 vragen met telkens 3 antwoordmogelijkheden. Je kunt de theorie leren uit het boek “Leer paardrijden met plezier” welke te koop is aan de bar voor 15 euro. Natuurlijk helpen we je een handje bij het leren. Op Manege Flemming worden namelijk regelmatig theorielessen georganiseerd. Het is wel belangrijk dat het boek wordt aangeschaft, want zonder het boek kun je niet leren voor het theoriexamen! Het boek bevat alle theorie t/m niveau F20. Het examen maak je direct na het rijden van je F-proef.  Je krijgt een diploma als je voldoende promotiepunten hebt en geslaagd bent voor het theorie examen. Op de startlijst staat aangegeven wie na de proef een theorie examen moet afleggen.

Overzicht promotiepunten, diploma en theorie

Niveau

Aantal promotiepunten

Theorie

Diploma

F1

1

nee

Nee

F2

1

Ja, bij eerste proef

Ja

F3, F5,F7

2

nee

Nee

F4, F6

2

Ja, bij proef voor 2e promotiepunt

Ja

F8

2

nee

Ja

F9,F11,F13
F15,F17,F19

3

nee

nee

F10

3

Ja, bij proef voor 3e promotiepunt

Ja

F12,F14,F16
F20

3

Nee

Ja


Terug naar boven

Inschrijven
Manege Flemming organiseert minstens 4 keer per jaar een FNRS wedstrijd.  In de kantine en op de website is binnenkort de agenda voor het hele jaar te vinden. Bij inschrijving moet je het inschrijfgeld voldoen.  2 a 3 weken voor de wedstrijd sluit de inschrijving, dit i.v.m. het aanvragen van de diploma’s.  Als je je na de sluitingsdatum voor de wedstrijd afmeldt, kan het inschrijfgeld niet meer worden geretourneerd.

Wedstrijdtenuekindere
Omdat de F-proeven landelijk erkende wedstrijden zijn, is in de reglementen opgenomen dat de kleding aan bepaalde eisen moet voldoen. Je kunt F-proeven rijden in een officieel wedstrijdtenue of in het verenigingstenue van manege Flemming. Dit zijn zwarte truien met het logo van Manege Flemming. Je kunt jouw eigen zwarte trui ( geen gebreide trui ) inleveren om het logo op te laten borduren. Rijjasjes zijn te koop bij Koko in Oud-Beijerland vanaf 38 euro. Zie de tabel hieronder voor de precieze kledingeisen.

Officieel wedstrijdtenue

Verenigingstenue

 • Witte rijbroek
 • Rijjas
 • Witte blouse
 • Plastron / stropdas met speld
 • Witte handschoenen
 • Paardrijlaarzen
 • Veiligheidscap
 • Haarnetje
 • Liefst witte of lichtgekleurde rijbroek
 • Zwarte trui  met logo manege Flemming
 • Witte blouse
 • Paardrijlaarzen
 • Veiligheidscap

 

Secretariaat
Op de wedstrijddag moet je bij het secretariaat melden dat je aanwezig bent. Dit moet minimaal 1 uur voor je starttijd! Er kunnen namelijk altijd verschuivingen hebben plaats gevonden waardoor je eerder aan de beurt bent!  Ook moet je bij je aanmelding je ruiterpaspoort inleveren bij het secretariaat, zodat je punten er in kunnen worden bijgeschreven.  Het secretariaat maakt de startlijsten, houdt de punten bij in het ruiterpaspoort, regelt de diploma’s en neemt het theorie examen af.

In en uitvlechten
Naast het aanmelden op het secretariaat moeten op de wedstrijddag de paarden en pony’s natuurlijk worden ingevlochten. Op de startlijst staat aangegeven wie verantwoordelijk is voor het invlechten en wie er moet uitvlechten.  Kijk hier dus goed naar!

Clubkampioenschap
Natuurlijk wordt er ook een clubkampioenschap georganiseerd. Van alle FNRS wedstrijden waar je aan mee hebt gedaan op Manege Flemming, worden de beste 3 resultaten bij elkaar opgeteld. Diegene die opgeteld de meeste punten heeft, mag zich een jaar lang clubkampioen van onze manege noemen!

Overige FNRS opleidingen
Voorlopig zal Manege Flemming starten met de F-proeven. Zo kan iedereen rustig wennen aan deze nieuwe ruiteropleiding. Door het FNRS lidmaatschap zijn er echter nog meer mogelijkheden. Later zullen er ook andere FNRS opleidingen / proeven georganiseerd worden, zoals bv. vaardigheidsproeven, springen en het ruiterbewijs. Hierover ontvangt iedereen t.z.t. bericht.

Vragen
Zijn er na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kun je deze stellen aan de instructeur. Ook kun je een mail met je vraag sturen naar het FNRS secretariaat van Manege Flemming. Stuur je vraag naar:  fnrs.manegeflemming@gmail.com  

Terug naar boven

 

 

eXTReMe Tracker